12 съвета как да живеем по-пестеливо

На всеки му се иска да спестява повече пари, но на практика това се оказва доста трудно. За да не живеем разточително, е необходима промяна както в начина на живот, така и в навиците ни на харчене. Необходимо е също да знаем някои прости правила, които биха могли да ни помогнат да сме по-пестеливи хора и да не теглим постоянно неизгоден бърз кредит. Нека се възползваме от тях!

 1. Направете всичко възможно, за да върнете час по-скоро дълговете си, ако имате такива. Не е възможно да започнете да пестите пари, докато дължите на някого определена сума и трябва да отделяте всеки месец за нейното погасяване.
 2. Преди да си купите нещо от близкия магазин, проверете дали няма да го намерите в пъти по-евтино в интернет и да си го поръчате от там.
 3. Направете изолация на дома или апартамента си, за да спестите от сметките за електричество. Това е инвестиция, която на по-късен етап ще ви се отплати многократно.
 4. Вместо да си купувате скъпи готови храни или да посещавате ресторанти и заведения, започнете да готвите у дома, което ще ви излезе доста по-евтино. Можете да откриете в интернет множество рецепти, които не изискват скъпо-струващи продукти. По този начин не само ще спестите пари, но и ще ядете по-здравословни и вкусни ястия.
 5. Разберете каква е средната цена на продуктите, които използвате ежедневно. Може да се осведомите, като обиколите няколко магазина в района ви или прегледате няколко рекламни брошури. Сравнете цените на хранителните продукти и разберете кой магазин продава по-евтино. Ако успеете да намерите промоции или изгодни предложения, ще имате възможност да спестите пари или да си купите повече неща за същото количество средства.
 6. Друг начин да спестите пари е като използвате фризер. Вместо да купувате скъпите за сезона плодове и зеленчуци, можете да ги замразите през лятото и да използвате през цялата зима.
 7. Ако нямате нужда от определена техника, не е необходимо да си я купувате. Например, ако имате възможност да принтирате документи на работа, не е необходимо да си закупувате собствен принтер.
 8. Американците използват хитра тактика, за да пестят пари по време на покупка. Те си представят човек, който им предлага да изберат между желания продукт или неговия паричен еквивалент. Кое от двете ви се струва по-скъпо? Кое бихте избрали? Задавайте си тези въпроси при пазаруване и със сигурност ще намалите излишните разходи.
 9. Веднъж или два пъти в месеца можете да пазарувате необходимите храни от борсата или от голям супермаркет, където продават на едро. Така можете да се запасите за по-дълъг период и в същото време да спестите много пари, вместо да си купувате същите тези продукти по-скъпо от близкия магазин.
 10. Опитайте се да съхранявате дрехите си възможно по-чисти. Това ще ви спести не само честата им смяна, но и посещенията в химическото чистене, когато става въпрос за скъпи костюми и други официални дрехи.
 11. Отглеждането на собствено производство е чудесна идея да спестите пари и да се насладите на домашно произведена храна.
 12. Вместо да посещавате фитнес салони или стадиони, където ще ви искат такса, можете да спортувате на открито, на чист въздух в близката градина или извън града и така да пестите пари и в същото време да сте здрави и активни.