Три икономически книги, които си заслужава да прочетете

Икономиката е наука, чието изследване изисква много време, усилия и натрупване на много знания. На пазара има голям брой книги, които биха могли да подпомогнат изучаването й, но тук ще представим три икономически книги, които действително си заслужава да прочетете.

„Икономически натуралист” от Робърт Франк

В своя „Икономически натуралист” авторът Робърт Франк дава отговор на някои доста интересни въпроси, които ни карат да се замислим и да погледнем през нов поглед света около нас.

Задавали ли сте си въпроса защо един костюм на стойност 500 лв се дава под наем за 90 лв на ден, докато автомобил, който струваща 20 хиляди, се отдава под наем за само 35-40 лв на ден? Как съвременните кредити онлайн повлияха върху глобалната икономика? Или защо жените-модели печелят много повече от мъжете-модели? Защо в автомобилите трябва да ползвате столчета за деца, докато в самолетите нова не е необходимо? Защо не пилетата, а китовете са на изчезване, след като хората консумират пилета? Защо кафявите яйца струват повече от белите, въпреки че и двата вида са еднакви на вкус и еднакво хранителна стойност?

Заедно с многото графики, сравнения и анализи, в тази книга ще откриете и голям брой забавни факти, както и икономически пъзели, с които да се развличате. Това определено е книга, която си заслужава да прочетете, ако се интересувате от тайните на икономиката, затова я предлагаме като пръв избор за начинаещите икономисти.

„Логиката на живота” от Тим Харфорд

Втората икономическа книга, която си заслужава да прочетете е „Логиката на живота”, написана от Тим Харфорд. Книгата е издадена през 2007 година в Америка и в Обединеното Кралство.

Животът често не се поддава на никаква логика. Каква е логиката пушач да пали поредната цигара, като знае, че тя го убива или юноша да посяга към обир, за да започне живота си по печален начин? В живота се случват куп неща, които са ирационални. Тим Харфорд анализира истински истории на зависими от дрогата, алкохолици и други хора.

Живеем в свят, в който ако гледате реклама с продължителност 30 секунди, едва на 25-тата секунди можете да разберете какво точно продава тя. Интересно е да се прочете книга, която оспорва факта, че хората не са толкова рационални, за колкото се мислят. Нещо повече, тя ще ви помогне да откривате рационалното поведение на всички хора, независимо дали това са вашите деца, вашите колеги или най-близки роднини.

Авторът се опитва да разкрие пред нас логиката в живота днес. Тук ще откриете принципи и решения на проблеми, обяснени с прост език и дори ще се забавлявате с това интересно четиво.

„Най-великите философи в света” от Робърт Хайлбронър

„Най-великите философи в света: живот, време и идеи на великите икономически мислители” е книга, написана от Робърт Хайлбронър и е бестселър в Амазон. Тя представлява класика, която изучава историята на великите икономисти от Адам Смит до Карл Маркс. Тя ще ни помогне да извлечем поуки от историята, които да бъдат приложени в собственото ни време, в което живеем. Книгата на Робърт представя темата, която свързва и обединява всички мислители, независимо от разнообразните идеи, които имат. Тя представя начина, по който работи капиталистическото общество – въпрос, които е особено актуален в съвремието ни, когато преживяваме една икономическа криза след друга.