понеделник, септември 18, 2017

Рефинансиране на кредит

Рефинансирането на кредит в най-общи линии представлява възможност на  кредитополучателя да промени условията по вече съществуващ и усвоен от него кредит обикновено с цел да ги направи по-добри – например да намали размера на месечните си вноски, да намали лихвата, която плаща за кредита, да внесе промени в срока, за който се очаква кредитът да бъде върнат. Самият ползвател, който желае да  направи рефинансиране на кредита си трябва много внимателно да прецени дали има смисъл от тази операция и какви ползи ще му донесе тя за в бъдеще, тъй като самото рефинансиране има своята цена. То може да бъде направено както чрез промяна на условията, дадени от институцията, отпуснала самия кредит, така и чрез използването на услугите на друга институция. Подобни стъпки се предприемат често, тъй като банковата среда е динамична и в даден момент условията са едни, а с промяната на обстановката, те могат да станат по-изгодни. Много хора предпочитат да се консултират с експерт преди да предприемат стъпки за рефинансиране на кредита си, тъй като промените във финансовата и банковата обстановка трябва да бъдат разтълкувани правилно. Ако това стане, кредитоползвателят може да си спести една значителна сума и да намали месечните разходи, които има за обслужването на кредита си. Добра идея е и предварително да се ползва кредитен калкулатор. Така всеки може да изчисли колко би спестил от рефинансирането на кредит и доколко новите условия са по-изгодни за него, след като приспадне разбира се цената за едно подобно рефинансиране.

Кога можете да използвате рефинансиране?

Инструментът рефинансиране на кредит може да бъде изключително  полезен в редица случаи, но той трябва да се използва внимателно и след подробно обмисляне. Това е важно по две основни причини. На първо място е важно е да се избере точният момент това да бъде направено. Тъй като подобно рефинансиране не е безплатно, напротив, често то изисква сериозни средства, време и договорки. На второ място е много важно да се обмислят внимателно условията, при които това се включва. А тези условия могат да съдържат много параметри, всички от които оказват влияние. Например променя ли се срокът за връщане на кредита, променя ли се месечната вноска, променя ли се лихвеният процент и дори променя ли се начинът за обезпечаване на кредита. В случай, че лицето прецени, че промяната на всички или някои от тези обстоятелства са от сериозна полза за него и след заплащането на цената за подобно рефинансиране, сделката би била изгодна, то тогава е настъпил точният момент за предприемането на подобни действия.

Един интересен и понякога търсен ефект от рефинансиране на кредити, особено ипотечни, е освобождаването на допълнителни свободни капитали. Това се получава в случаите, в който ипотекираният имот бъде оценен по-високо и срещу него може да се получи вече по-голяма сума от банката.

Как става рефинансирането на кредити?

Рефинансирането на кредити на практика не е лесен и еднозначен процес, но в случай, че той може да доведе до значително намаляване на месечните ви разходи по покриването на даден кредит, то си заслужава да го обмислите като варианти да положите нужните усилия за изпълнението на вече начертания план. Точният механизъм за извършването на подобно рефинансиране варира в зависимост от отделните елементи, както на стария, така и на новия кредит.

Доскоро у нас на рефинансирането не се гледаше с голям ентусиазъм от страна на кредитиращата институция. Таксите за подобни упражнения бяха доста високи и отказваха немалък брой от клиентите. След като бяха извършени  сериозни промени в Закона за кредитирането обаче, тези такси вече не могат да надхвърлят 1% през първата година на кредита, а след нейното изтичане вече не се дължи такса. Все пак извършването на подобни операции, както може да се предположи, не е безплатно. Дължат се отново на общо основание съответните комисионни за оценяване на имота, за разглеждане на документите за кредит т.н. При потребителските кредити рефинансирането е дори по-скъпо удоволствие, но и при него има определен лимит – таксата не може да надхвърля равностойността на тримесечния еквивалент на годишния процент на разходите по кредита.

Интересен е механизмът за рефинансиране на лоши кредити. Преди отпускането на кредит банките никога не пропускат да проверят вашата кредитна история и ако тя е лоша, отпускането на кредита става много по-трудно или на по-висока цена. Това е така, тъй като лошата кредитна история обикновено се приема за индикатор за предстоящи проблеми при събирането на задълженията. Ето защо е много добра идея инструментът рефинансиране на кредити да се използва, за да се предотврати в максимална степен трупането на лоши кредити и генерирането на лоша кредитна история.

Рефинансиране на кредити без поръчител също е възможна опция. При нея обаче трябва да се има предвид, че размерът на отпусканата сума е ограничена до определен лимит или се търси друг вид обезпечаване на кредита.

Какви да предимствата на рефинансирането на кредити?

Рефинансирането на кредити, независимо от техния вид, размер и специфики, може да има своите предимства и недостатъци. Ето защо е много важно процедурата да бъде съобразена с условията на пазара в момента и то в тяхната динамика. Обикновено най-често търсеното предимство при извършването на подобни действия е намаляването на лихвения процент, който се заплаща за определен кредит. Предимствата обаче могат да бъдат съобразени и с индивидуалните нужди на ползвателя на кредита и да са свързани с условия, които към дадения момент са изгодни за него. Те могат да бъдат най-разнообразни – от намаляване на срока за изплащане на кредита, през намаляване на месечната вноска и получаването на свободен капитал, та чак до намаляване на таксите по обслужването на кредита, което също в някои случаи не е за пренебрегване.

Рефинансирането на кредитите, независимо дали става въпрос за ипотечни, потребителски или бизнес такива, са и добра възможност потребителите да използват конкуренцията между отделните банки и да намерят тези условия, които най-точно отговарят на техните нужди в дадения момент. Ето защо винаги е добре да се проверяват редовно условията, тъй като пазарът на кредити у нас в момента е много динамичен и винаги има възможност за предоговаряне на по-добри условия. Разбира се, добре е всичко да бъде предварително внимателно обмислено и проверено, дори и консултирано със специалист, за да се постигне максимален ефект.

Валутни курсове

BGN - Български лев
EUR
1,9558
USD
1,6349
RUB
0,0284
CZK
0,0750
PLN
0,4574
CAD
1,3470
BRL
0,5235
- Реклама -

Погода в Болгарии

Bulgaria
ясно небе
19 ° C
19 °
19 °
55%
1kmh
0%
пн
25 °
вт
25 °
ср
23 °
чт
14 °
пт
17 °