понеделник, септември 18, 2017

ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТ

Потребителските кредити са един от най-популярните видове кредити. Те притежават няколко характерни черти, които ги отличават от останалите видове кредити и ги правят особено предпочитани в чести случаи. Потребителските кредити обикновено се теглят с цел покриване на текущите нужди от средства в наличност на физическите лица, много често става въпрос за закупуването на стоки или услуги на  момента. Друга характерна черта на този вид продукт, най-вече от гледна точка на институцията отпускаща кредита, е неговата доста по-слаба обезпеченост в сравнение с други видове кредити, като например ипотечните. Това е и основната причина потребителските кредити да са с доста по-високи лихви и като цяло цената за ползването им да е по-висока, просто те са по-рисков продукт и опасността да не бъдат върнати изцяло или частично е доста по-осезаема. И така тези видове кредити често са едни от най-предпочитаните въпреки по-високата си цена, защото финансовите нужди на ползващите ги обикновено не търпят отлагане и стойността на парите в наличност точно в този момент е доста висока. Именно поради своята широка популярност потребителските кредити могат да съдържат най-разнообразни условия, за да отговорят на нуждите на различните физически лица, които желаят да ги ползват. Това разнообразие може да е по отношение на размера на лихвата  или таксите, срокът и начинът за погасяването на задължението и много други.

Лихви по потребителските кредити

Един от основните елементи на потребителските кредити, който обикновено най-много вълнува ползващите ги, е размерът на лихвата. Този размер може да варира в много широки граници. Все пак този вид продукти в България се регулират от Закона за потребителския кредит, който поставя някакви граници с цел да защити обществения интерес. Все пак, когато решите да ползвате такъв вид кредитиране, трябва да имате предвид, че лихвата и това доколко е изгодна не се определя само и единствено от една цифра, която обикновено е цитирана по привличащ вниманието начин от банката. За лихвата обикновено важни са и детайлите изписани с дребен шрифт, които в крайна сметка определят дали сделката, която сте сключили ще се окаже изгодна във времето. Много е важно да гледате не само лихвата, но и т.нар. ГПР, защото той може да ви даде много по-ясна представа каква в крайна сметка ще се окаже стойността на  кредита. Добре е също така да сте наясно в конкретния момент каква лихва е за предпочитане – постоянна или плаваща. Възможно е лихвата да бъде и от смесен тип – в първия период от кредита тя да бъде фиксирана, а на по-късен етап да стане плаваща, което означава, че лихвата се определя на базата на предварително зададен индекс.

Условия и срокове на потребителските кредити

Условията, които се предлагат за потребителските кредити обикновено са най-разнообразните от всички кредитни продукти на пазара. Преди сключването на какъвто и да е договор за кредит кредитополучателят трябва да се е уверил, че е наясно с всички важни елементи, които съставляват условията на кредита. Това може да стане само с много внимателно прочитане на договора, а при неясноти и с искане на разяснения. Използването на кредитен консултант в този случай може да бъде само от полза. Но много често хората просто не са наясно как да си намерят кредитен консултант. Едно просто изписване на словосъчетанието potrebitelski kredit  в интернет обикновено ще ви ориентира. Всъщност едно подобно търсене на potrebitelski kredit онлайн ще ви покаже и сравнително точна картина на това, което в момента се предлага на пазара. Сроковете на потребителските кредити също могат много да варират, но те обикновено не са толкова дълги, колкото сроковете при ипотечното и жилищно кредитиране. Това е така по няколко основни причини: първо, потребителските кредити не са с толкова големи размери и второ, те обикновено не са така добре обезпечени и кредитодателят предпочита те да са по-бързо ликвидни.

Много малко хора са напълно наясно с правата си, когато ползват подобни финансови продукти. Все пак е добре да се знае, че клиентът има право да се откаже от ползването на кредита в рамките на 14 календарни дни от сключването на договора за кредит. Той разбира се дължи уговорената с банката лихва за този период от време. За да има подобен  отказ обаче кредиторът трябва да бъде уведомен писмено. Също така потребителският кредит може да бъде върнат предсрочно през кредитополучателят да дължи наказателни лихви, каквато практика имаше в недалечното минало.

Друга много важна подробност е, че баката може да обяви кредита за предсрочно изискуем, дори ако бъде забавено плащането на една единствена месечна вноска. Освен главницата на кредита кредиторът има право да търси от длъжника си и наказателни лихви, така както са описани в договора между двете страни, както и всички разноски, направени за събирането на дължимата сума.

Изисквания за получаване на потребителски кредит

При този вид кредити за получаването им има както изисквания, които са сходни с изискванията за получаване на всякакъв друг вид кредити, така и изисквания, които са характерни само за този вид финансов продукт. Повечето изисквания на  банките за отпускане на потребителски кредит са много подобни и се различават само по някои дребни детайли. Например важно е искащият кредита да е на постоянен трудов договор за определен  срок. Проверява се дали лицето е с внесени осигурителни вноски за този период. Под внимание се взема най-вече доходът на лицето, а вноската по кредита обикновено не трябва да надхвърля половината от този доход. Кредитодателят изисква и чиста кредитна история. Това му носи до известна степен допълнителна сигурност, че кредитът ще бъде погасен. Много често се въвежда и минимална възраст за получаването на кредит.

Кога се използват потребителските кредити

Практическото приложение на този вид кредити се обуславя най-вече от техните особености. Преди всичко те се получават бързо.  Повечето банки рекламират този си продукт със срок за одобрение в рамките на един ден, дори и два часа. Освен това потребителските кредити са обикновено по-малки по размер от събратята си – ипотечните кредити. Точно по тези причини потребителските кредити се използват най-вече за покриването на текущи финансови нужди, за закупуването на стоки на изплащане и изобщо в случаите, в които парите в наличност са необходими възможно най-скоро и това е от изключителна важност за лицето, което ги търси.

И не забравяйте, можете просто да напишете potrebitelski kredit в интернет и да получите голяма част от нужната ви информация.

Валутни курсове

BGN - Български лев
EUR
1,9558
USD
1,6349
RUB
0,0284
CZK
0,0750
PLN
0,4574
CAD
1,3470
BRL
0,5235
- Реклама -

Погода в Болгарии

Bulgaria
ясно небе
19 ° C
19 °
19 °
63%
3.6kmh
0%
вт
25 °
ср
23 °
чт
14 °
пт
17 °
сб
19 °