понеделник, септември 18, 2017

Кредити с лоша кредитна история

Вземането на кредит при наличието на лоша кредитна история от страна на кредитополучателя е трудна, но не и невъзможна мисия. Разбира се, всеки, който е допуснал да се сдобие с лоша кредитна история, трябва да е наясно, че при ново вземане на кредит това ще му се отрази доста негативно – ще бъде одобрен по-трудно, ще стане по-бавно и освен това ще трябва да плати по-висока цена в сравнение с лицата, имащи чиста кредитна история. Освен това, съвсем разбираемо, сумата, която може да получи, предвид лошата си кредитна история, ще бъде значителна по-малка – все пак никой не е готов да рискува голяма сума без да е сигурен, че тя ще му бъде върната.


Заемодател

Време е да се

Първо безплатно

Max кредитната сума

Период

Вземи кредит
7 мин 600 лева 30 дни ВЗЕМИ КРЕДИТ
15 мин 1000 лева 30 дни ВЗЕМИ КРЕДИТ
20 мин 5000 лева 18 месеци ВЗЕМИ КРЕДИТ
20 мин 2000 лева 11 месеци ВЗЕМИ КРЕДИТ
10 мин 700 лева 45 дни ВЗЕМИ КРЕДИТ
2 часа 500 лева 45 дни ВЗЕМИ КРЕДИТ

Какво представляват заемите до заплата

Заемите до заплата са кредити за хора с лоша кредитна история. Те са сравнително нов продукт на българския пазар, макар че на Запад са доста широко популярни, особено в годините на най-сериозната криза, когато заплатите се бавят, а домакинствата изпитват сериозни затруднения да покриват някои належащи свои разходи. Причината тези видове заеми да бъдат наричани кредити за хора с лоша кредитна история е, че точно такъв тип хора, изпаднали в затруднение биха мигли да се възползват от тях. Те са обикновено за много кратък период, който дори може да бъде индивидуално  определян от кредитополучателя, например 3 дни или седмица. Освен това даваната сума е много малка – до 300-400 лева. Затова често тези заеми са наричани микрокредити.

Що е то кредитна история

Какво представлява кредитната история и как могат да се натрупат кредити с лоша кредитна история? Целият този механизъм се задвижва, когато дадено лице не върне взетия заем в срок. Всички подобни закъснения се отбелязват в специално създадения за целта Централен кредитен регистър. Всяко едно неплащане или забавено плащане на какъвто и да е заем влошава кредитната история на лицето и това може да се окаже сериозна пречка за отпускането на нови кредити за в бъдеще. Подобни данни за кредитната задлъжнялост на конкретно лице включва информация не само за настоящия момент, но и за всякакви непогасени в срок заеми в рамките на последните 5 години. Ето защо вариант за кредити за хора с лоша кредитна история е да изчакат да мине този 5-годишен срок, като разбира се междувременно не допускат натрупването на нова негативна статистика на своята сметка. В България Регистърът се води от Българската народна банка, а всички банки и кредитни институции имат свободен онлайн достъп до него. Това им дава възможност да оценят платежоспособността на своя настоящ или евентуален клиент, а по този начин да минимизират рисковете даден заем да не бъде върнат изцяло или частично. Както може да се очаква кредиторите много трудно отпускат заеми за хора с лоша кредитна история, затова е добре кредитното досие да се пази максимално чисто.

Лоша кредитна история

Естествено едва ли някой нарочно се поставя в ситуацията да има лоша кредитна история. Или поне хората, които го правят са пренебрежимо малък брой. Но дори и да се е случило нещо подобно, няма място за отчаяние, тъй като съществуват възможности за заеми за хора с лоша кредитна история. На първо място заем може да бъде поискан от близък или приятел. Това разбира се никога не е идеален вариант, пък и няма гаранция, че подобна молба ще бъде посрещната охотно, но все пак е вариант. Друг изход от подобна неприятна ситуация дават кредитните карти. Те са спасителен вариант, а и сумите, с които можете да разполагате далеч не са толкова малки, но и те са средство, което трябва да се ползва разумно, тъй като често подтикват към необмислени, а понякога дори и неразумни харчове. Освен това кредитните карти често имат гратисен период, в който ако сумата бъде върната, не текат лихви, но пък и самите лихви, ако се стигне до тях, са доста високи.

Заеми до заплата с лоша кредитна история

Много банки и компании за бързи кредити са предвидили като част от предлаганите си продукти и специални кредити за хора с лоша кредитна история. Те естествено не са много големи като суми. При тях кредиторите обикновено търся други видове гаранции, че няма да се окажат потърпевши от предлагането на заем за хора с лоша кредитна история. А и цената, която получават под формата на лихва, обикновено е много по-висока от стандартната. Друг важен плюс на този вид кредити за хора с лоша кредитна история е, че те им дават възможност да се справят със затруднената ситуация, в която са попаднали и да изчистят кредитното си досие, така че за в бъдеще да не им се налага да търпят негативните ефекти от него. За тази цел обаче е необходима много добра финансова дисциплина, стабилно проучване на офертите и внимателна и най-вече трезва преценка на ситуацията.

Трябва ли да го правим

Всичко това отговаря на въпроса можем ли да вземат кредит хора с лоша кредитна история – да, могат! Но не отговаря на един друг не по-малко важен въпрос – добре ли е да го правят, това не ги ли води към още по-голямо затъване в блатото на необслужените и висящи кредити. Отговорът на този въпрос се крие в това доколко спешно и наложително е получаването и ползването на кредит точно в този момент. Тъй като кредитното досие и кредитната история не са нещо постоянно и могат да бъдат променяни към по-добро, то главен съвет към хората с лоша кредитна история е да не бързат да теглят кредит, докато не са изчистили досието си, защото в противен случай ще им се наложи да платят доста по-висока цена за този нов кредит в сравнение с лихвите, които биха платили, ако досието им е добро. Ако обаче нуждата от кредит е належаща и не търпи отлагане, то тя би могла да бъде удовлетворена благодарение на серията от възможности, които се предлагат дори и за хора, които имат лоша или не дотам добра кредитна история. И така, отговорът на този въпрос накратко е – да, получаването на кредит в такива случаи е възможно, но то трябва да се прави внимателно, да се оценява цялостната картина, да се мисли за бъдещето, за да не бъде допуснато отново да настъпят непредвидените събития, които влошават кредитната история или поставят лицата в затруднено положение.

Валутни курсове

BGN - Български лев
EUR
1,9558
USD
1,6349
RUB
0,0284
CZK
0,0750
PLN
0,4574
CAD
1,3470
BRL
0,5235
- Реклама -

Погода в Болгарии

Bulgaria
ясно небе
19 ° C
19 °
19 °
63%
3.6kmh
0%
вт
25 °
ср
23 °
чт
14 °
пт
17 °
сб
19 °