понеделник, септември 18, 2017

Кредити без поръчител

Кредитите без поръчител са едни от най-търсените и предпочитаните от потребителите, тъй като обикновено когато става въпрос за пари, дори и най-добрите приятели избягват да се доверяват прекалено. В България в недалечното минало много хора се опариха от практиката да става поръчители на свои близки не чак толкова близки хора, мислейки си, че подписът им като поръчител е просто формалност. Впоследствие обаче те се оказваха изключително неприятно изненадани, осъзнавайки, че всъщност са съдлъжници и банките и другите финансови институции, отпускащи кредити без никаква свян ги търсеха, запорираха заплатите им и изобщо използваха всички инструменти, дадени им от договора и от закона, за да съберат дължимото им. Така неусетно кредитите без поръчители ставаха все по-популярни, тъй като намирането на поръчител се оказа мъчна и сложна работа, често граничеща с абсолютната невъзможност.

Естествено, този вид кредити, бидейки доста по-слабо обезпечени, предвид липсата на още един, а често и няколко съдлъжника, от които да се търси дадения кредит, в случай, че длъжникът спре изплащането на месечните си вноски, са доста по-скъпи за потребителя. Просто при тях рискът за кредитора да остане с един непокрит лош кредит е много по-голям. Освен това подобни кредити обикновено са доста по-малки по размери. Все пак никой не иска да рискува, отпускайки прекалено голяма сума пари без да се е подсигурил с поне няколко механизма за тяхното връщане. Един такъв механизъм е именно поръчителят, който в случая липсва.

Все пак кредитите без поръчители са гарантирани чрез други механизми. Банките и компаниите, предлагащи бързи кредити много внимателно проучват лицата, на които отпускат съответната сума пари. Първото и основно изискване е разбира се за предоставяне на личната карта на кредитополучателят, от която кредиторът черпи голяма част от нужната му информация. Проучва се и кредитната история на искащия кредита. В случай, че тя е чиста, целият процес доста се улеснява, но при наличието на лоши кредити, отпускането на нов такъв обикновено бива отказано поради съвсем резонното опасение, че той няма да бъде върнат частично или изцяло. Друг механизъм за защита от забава или необслужване на кредита без поръчител е изискването заплатата на кредитополучателя да бъде превеждана директно в банката, която е отпуснала кредита. Така тя много по-лесно би могла да удържи дължимото й без за това да е прекалено трудно и да отнема време и средства. Естествено съществуват и кредити без поръчител и без превод на работна заплата, но това допълнително повишава тяхната цена, вдигайки лихвения процент още повече.

Колко пари можете да заемете без да имате поръчител

За всички е ясно, че кредитът без поръчител обикновено е на по-малка стойност от кредитите, които са допълнително гарантирани от още един механизъм за тяхното събиране, какъвто в случая се явява поръчителят. Все пак парите, които можете да заемете без да имате поръчител варират в доста голям диапазон и зависят от другите възможности за тяхното гарантиране, които можете да предоставите на кредитора. Обикновено на най-ниска стойност са кредитите, които не са гарантирани не само с наличието на поръчител, но и с другите възможни видове обезпечения, като превод на работна заплата, постоянен трудов договор, определен доход, който може да бъде доказан и т.н. Такива са кредитите, които се отпускат предимно от компаниите за бързи кредити, които могат да си дадат исканата сума пари само срещу лична карта и то с решение за одобрение в рамките на 2 часа. Такива са и кредитите онлайн без поръчител. Те обаче са и на най-ниска стойност и обикновено рядко надхвърлят 2000 лева. Ако текущите ви нужди налагат да търсите такива кредити онлайн без поръчител, можете да ги намерите при компаниите за бързи кредити, тъй като банките рядко предлагат подобни продукти.

В случаите, в които кредитополучателят може да предостави други видове гаранции за сумата, която смята да заеме, и освен това има чиста кредитна история, тогава и отпусканата сума може да бъде доста по-висока и без проблеми да достигне например 50 000 лева. Но все пак трябва да се има предвид, че стойностите на отпусканите суми няма как да се приближат до стойностите, давани при ипотечните кредити например, тъй като последните са много по-сигурни от гледна точка на кредитора. Все пак стандартно кредитите без поръчител се отпускат за заеми на стойност от 5000 до 10 000 лева.

Как да заемете пари без поръчител

Самият механизъм за получаването на кредит без поръчител зависи най-вече от точния вид на този продукт, който сте избрали. В случай, че сте решили да вземете бърз кредит онлайн без поръчител, то това може да бъде направено с няколко щракания на мишката. Ако все пак търсите по-голяма сума при по-добри условия, може да ви се наложи да съберете нужните документи, които доказват възможността ви да обслужвате този кредит. Такива са например доказателства за внесени осигурителни вноски за последните 6 месеца, както и данни от работодателя за вида на трудовия ви договор и доходите ви за определен период назад. Ако банката има изискване работната ви заплата да се превежда по сметка в същата банка, тогава ще е необходимо да си откриете такава сметка и да уредите с работодателя си смяната на банковата сметка, по която ежемесечно се превежда заплатата ви.

Заради популярността си потребителският кредит без поръчител има много разновидности и особености в различните банки и компании за бързи кредити. Ето защо е добре да отделите нужното време, за да проучите какво се предлага на пазара и да прецените кое е най-изгодното и удобно предложение за вашите нужди. Ползването на кредитен консултант също не е излишно, в случай че имате въпроси, на които не намирате отговор или просто искате да ви консултира някой, който е превърнал това в своя професия и се занимава с него ежедневно.

Липсата на поръчител вече не е пречка за получаването на кредит. Просто трябва да сте наясно, че това може да ви струва по-скъпо, под формата на по-високи лихви и да означава, че ще получите по-малка сума сравнена с тази, която бихте получили, ако имахте съдлъжник, който да отговаря наравно с вас за кредита, но в никакъв случай не е невъзможно и си има своите предимства.

Валутни курсове

BGN - Български лев
EUR
1,9558
USD
1,6349
RUB
0,0284
CZK
0,0750
PLN
0,4574
CAD
1,3470
BRL
0,5235
- Реклама -

Погода в Болгарии

Bulgaria
ясно небе
19 ° C
19 °
19 °
55%
1kmh
0%
пн
25 °
вт
25 °
ср
23 °
чт
14 °
пт
17 °