Как младите хора да се научат да спестяват?

Има много съвети, които биха могли да помогнат на младите хора под 30 години да придобият финансова независимост, без да се налага да ползват услугите на онлайн кредитори и да теглят бързи кредити. Тук ще представим някои от тези съвети, които ще ви помогнат да се научите да спестявате.

  1. Развийте вашите умения дотолкова, че да можете да се конкурирате с останалите на трудовия пазар. Ако вече сте се дипломирали, вероятно сте в процес на търсене на постоянна работа. Ориентирайте се към мечтаната работа отсега, вместо след години да се опитвате да се преквалифицирате. Ако са ви необходими нови умения, които все още нямате, именно сега е времето да се заловите за работа и да ги усвоите. Не се отказвайте от целта си, защото постоянството ще ви се отплати.
  2. Създайте си собствен бюджет, с който да следите приходите и разходите си. Имайте предвид, че с напредването на годините, ще трябва да правите промени в бюджета и особено в начина на харчене на парите си. Но на този етап основните ви разходи ще включват сметки за ток, вода, телефон, интернет и др., седмични разходи за храна, както и средства за забавление и срещи с приятели. Въпреки че забавлението на тази възраст е важно, не влизайте в преразход и не харчете повече пари, отколкото можете да си позволите. Излишно е да изпадате в дългове заради забавления или заради имидж.
  3. Започнете да отлагате пари настрана за времето, когато няма да имате достатъчно. Вместо всеки път, когато останете без пари, да тичате при родителите си или да искате назаем от приятели, можете да се възползвате от тези „бели пари за черни дни”. Например, можете да ги използвате, ако колата ви се развали или се налага спешно да смените жилището си. Добра практика би било да отделяте настрана 10% от всеки приход, който придобивате. Така в рамките на 6 месеца ще имате задоволителна сума в случай на нужда.
  4. Ако вече сте теглили бързи кредити или друг вид заеми, направете всичко възможно, за да ги изплатите в по-кратки срокове. Съставете си план, по който да започнете изплащането на дълговете си. Бъдете внимателни и когато ползвате кредитна карта, за да не влезете в омагьосания кръг на дълговете. Научете се да контролирате харченето си и да живеете съобразно средствата, с които разполагате.

Ето и няколко съвета за хората над 30 години:

  1. Започнете да спестявате повече, тъй като на тази възраст имате възможност и да получавате повече. За да постигнете това, може би ще трябва да сте по-усърдни в работата или да потърсите допълнителен начин за изкарване на доходи.
  2. Можете да помислите също и за напредване в кариерата. Евентуално повишение във вашата работа не само ще ви даде възможност да развиете още уменията си, но и да спестявате повече.
  3. Ако на този етап осъзнаете, че работата, която работите не ви харесва, можете да помислите за промяна преди да е станало твърде късно. Въпреки че това е доста рисково начинание, ако имате спестявания, те ще ви помогнат да се преквалифицирате по-лесно. Много хора между 30 и 40 години успяват да се преквалифицират в рамките на една година и да започнат желаната работа за много по-високо заплащане.