Как да приемете предизвикателството да пестите повече пари?

Смятате пестенето на пари за невъзможно начинание? Дори и да ви изглежда така, сякаш изразходвате целия си бюджет до последната стотинка и дори сте на минус, все пак можете да направите някои промени, които биха ви дали възможност да спестявате. Не е нужно да вземате радикални решения. Можете да започнете скромно и малко по малко да добавяте към спестената сума.

Тук ще ви представим няколко варианта, с които да ви предизвикаме да започнете да пестите още днес, за да не се налага да теглите бързи кредити. Струва си да ги изпробвате.

Старият метод на стотинки в буркан

Започнете да спестявате стотинки и да ги складирате в буркан. Колкото и да не ви се вярва, този метод действително действа. За един месец може да спестите едва 10 – 15 лева, но ако продължите по същия начин за една година ще имате спестени над 120 лева, които ще ви позволят да си закупите нещо по-скъпо.

При повишение на заплатата

Ако сте от щастливците, които са получили повишение на заплатата, можете да отделяте допълнителната сума, която сега получавате, настрана. Това ще ви позволи по-бързо да спестите повече пари. Можете също да заделите и коледните си надбавки и след това да похарчите спестената сума през цялата година за семейна почивка сред природата или дори за пътешествие в чужбина.

Предизвикателството да следвате определена схема на пестене

  • Заделяне на 1 лв. Можете и да започнете да пестите по определена схема. Например, когато вечер се приберете вкъщи, можете да заделите всички монети от един лев, които се намират в чантата, джоба на якето или портмонето ви.
  • Седмично предизвикателство. Друга интересна схема е седмичното предизвикателство, според която спестявате по един лев през първата седмица от месеца, през втората седмица – 2 лева и така добавяте по един лев всяка следваща седмица до края на месеца. Ако месецът се състои от 5 седмици, можете по този безболезнен начин да спестите 15 лв на месец, което не е никак лошо постижение.
  • Годишно предизвикателство. Ако желаете да спестите повече пари, можете да използвате годишното предизвикателство. Ето какво представлява то: през първата седмица от януари, заделете настрана 52 лева, втората седмица – 51 лв, третата седмица – 50 и така всяка нова седмица намалявате сумата с по един лев. Това ще ви позволи в края на годината да се радвате на 1378 лева, спестени за период от една година.

Спестете от пазаруване

Когато влезете в магазин, се замислете дали стоката, която се каните да закупите, наистина си заслужава да инвестирате в нея или не. В случай, че решите да не я купувате, можете да заделите парите, които бихте дали за нея, в спестовната си касичка. Ако при пазаруване се лишите от вафла или шоколад, можете да заделите тези пари настрана и да ги използвате за спестяване.

По-добро здраве за повече спестявания

Променете някой от нездравословните си навици, например пушенето, пиенето, тъпченето със сладкиши и др. Това ще ви даде възможност не само да подобрите здравето си, но и да спестите много пари. Използвайте по-рядко автомобила и ходете повече пеш. Така ще спестите пари от бензина, а и упражненията ще ви помогнат да придобиете по-добра форма.

Спестявайте с приятел

Намерете съмишленик на идеята, с който да спестявате заедно. Това положително ще ви мотивира да спестите повече. Можете да давате седмични отчети за вашия прогрес или дори да правите помежду си състезание кой ще успее да спести повече.

Както виждате, спестяването на пари не е невъзможно предизвикателство. От вас зависи дали ще го поемете и дали ще се възползвате от предимствата му.