понеделник, септември 18, 2017

АВТОКРЕДИТИ

Статистиките в България показват, че всеки трима от четири българи могат да си купят кола. Пазарът на коли у нас е извънредно голям, а възможностите за закупуване на кола са многобройни. За много хора ползването на автобуси или таксита не са алтернатива, затова преминават към голямата покупка на нов или добре поддържан употребяван автомобил.
Дори и да нямате достатъчно пари на куп, автокредитът ви позволява да си набавите необходимите на момента средства, за да се сдобиете с кола. А както знаем, личният автомобил днес не е лукс, а необходимост, която ни позволява не само бързо и евтино да се придвижваме от място на място, но и да пренасяме товари.

Автокредит: какво представлява този вид кредит?

Както самото название подсказва, автокредитът е предназначен да облекчи закупуването на нов автомобил, като го финансира. Автокредит са парите, които теглите от банка или частен кредитор с цел покупка на автомобил. Такъв кредит обикновено се тегли от клиентите, когато те изберат авто-къщата, от която ще закупят колата. В много случаи кредитните компании и банките имат връзка с авто-къщите, за да обслужат директно клиентите.

Къде мога да получа автокредит?

Сред банките в България, които предлагат автокредит, са ОББ, УниКредин, Алианц и Пощенска банка, докато банки като Пиреос, Райфайзен и ДСК предлагат лизингови продукти. Що се отнася до частните кредитори, почти всички отпускат автокредити.Банките предлагат различни варианти на автокредита, но общите особености при получаването му са следните:

 • Потребителят трябва да плати първоначалната вноска, която може да стигне до 40% от общата теглена сума.
 • Закупеният автомобил се превръща в залог, като банката притежава пълното право да го продаде, ако кредитополучателят наруши условията за погасяването на кредита.
 • Банките настояват превозното средство да бъде застраховано.
 • Банката превежда парите директно на сметката на купувача, без кредитополучателят да има право да се разпорежда с тях както намери за добре.
 • Обикновено банките не отпускат автокредит на частно лице, ако той смята да закупува с него комерсиално превозно средство.

Особености и изисквания при вземането на автокредит

Особености на автокредита са срокът на изплащане, както и неговата стойност, изразена в годишен лихвен процент. Трябва да имате предвид, че допълнително ще плащате и комисионни на банката или кредитора за извършените услуги, както и глоби, в случай на забавяне на вноските.
Трябва да сте наясно, че можете спокойно да ползвате купения с кредит автомобил, но няма да имате право да го продавате, подарявате или разменяте без банката да ви е разрешила. Свидетелството за регистрацията на транспортното средство ще се съхранява в банката до момента, в който върнете целия дълг.
При тегленето на авто кредит, важна роля играе оценката на автомобила, който ще бъде купен в зависимост от това дали е нов или употребяван. При покупка на нов автомобил, отпуснатата сума по кредита ще бъде по-голяма, отколкото ако купувате кола на старо. Сроковете също се определят в зависимост от големината на кредита.
Понякога за тегленето на автокредит се налагат изисквания, като например при закупуването на употребяван автомобил, той да не е по-стар от определения от закона максимум. При предсрочно погасяване на кредита е възможно да получите отстъпка върху лихвения процент, но това зависи от клаузите по договора, който сте сключили с кредитора. Можете внимателно да обсъдите тези подробности преди подписването му.
Някои кредитни компании предлагат преференциални условия за тегленето на автокредит, които включват избор от страна на клиента на размера на сумата, сроковете за погасяване и размера на вноските.

Къде мога да изтегля автокредит?

Имате няколко възможности при избора на място за теглене на авто кредит.

 • На първо място това са авто-къщите. Когато изберете авто-къщата, от където да поръчате желаната кола, можете да изтеглите на място автокредит за заплащането й.
 • Друг начин е да изтеглите автокредит в банката или в офиса на кредитната компания.
 • Можете да изтеглите автокредит и онлайн, у дома от вашия компютър, което ще ви спести чакане на опашки и попълване на документи. Можете да изберете желания онлайн кредитор, който предлага такъв вид кредит и да подадете молба за одобрение. Обикновено отпускането на автокредит онлайн става за броени минути, след като фирмата провери кредитния ви рейтинг.

Ако ви е трудно да изберете най-изгодния начин за теглене на автокредит, можете да използвате онлайн калкулатори, които ще направят избора ви по-лесен.

Какви са условията за получаване на автокредит?

Както и при останалите кредити, има известни условия, на които трябва да отговаряте, за да ви отпуснат автокредит. Какви са те?

 • Автокредит се отпуска само на кредополучател, който е в работоспособна възраст. Това обикновено е от 21 до 60 години.
 • Необходимо е потребителят да има българско гражданство или статут за постоянно пребиваване в страната.
 • Банките изискват от кредитополучателя да има трудов стаж от поне 6 месеца на последното си работно място, както и постоянен доход. Банката проверява дали този доход ще стигне за изплащането на дълга.
 • Обикновено за издаването на автокредит банките изискват предоставянето на следните документи: молба, която се издава от банката, лична карта, справка за доходите, която получавате от счетоводителя на фирмата, за която работите, копие от трудовата книжка и шофьорската книжка, ако имате такава.

Разбира се можете значително да опростите процедурата за получаване на автокредит, ако вместо към банката, се обърнете към частен кредитор. Той няма да изисква от вас всички тези документи. Ще са му необходими само данните от личната ви карта, ваш мобилен телефонен номер и банковата ви сметка, където да прехвърли парите след одобрение.

Имайте обаче предвид, че поради завишения риск, който кредиторът поема с това улеснено кандидатстване за кредити, ще се наложи да плащате по-голям лихвен процент, отколкото ако го изтеглите от банката. Затова пък ще спестите много време и нерви и желаният автомобил съвсем скоро ще стане ваш.

Няколко думи за застраховката

Застраховката на колата е задължителна при покупката на автомобил. Тя гарантира, че при пътен инцидент пострадалите лица ще получат обезщетение от застрахователната компания на виновната страна. Допълнително изискване при новите коли е покупката на авто каско, което покрива разходите по автомобила при повреди от най-различен характер. Имайте предвид, че годишните разходи по застраховането на автомобила, могат да надвишат 10% от стойността му. Бъдете разумни при тегленето на всякакъв вид заеми, включително и при кандидатстване за автокредит.

Валутни курсове

BGN - Български лев
EUR
1,9558
USD
1,6349
RUB
0,0284
CZK
0,0750
PLN
0,4574
CAD
1,3470
BRL
0,5235
- Реклама -

Погода в Болгарии

Bulgaria
ясно небе
19 ° C
19 °
19 °
63%
3.6kmh
0%
вт
25 °
ср
23 °
чт
14 °
пт
17 °
сб
19 °